علائم خرابی دسته موتور چیست و دلایل خرابی آن؟

علائم خرابی دسته موتور

علائم خرابی دسته موتور چیست؟ چرا باید نشانه های خرابی دسته موتور را جدی بگیریم؟ چگونه از خراب شدن دسته موتور جلوگیری کنیم؟ برای پاسخ تمام این سوالات تا پایان این مقاله همراه ما باشید.

خرابی دسته موتور چیست؟

موتور یک قطعه متحرک است؛ به طوری که در زمان انتقال نیروی خود به سایر قطعات خودرو تمام اجزای داخل آن شروع به حرکت می‌کنند. به همین دلیل موتور ممکن است که لرزش زیادی را متحمل شود. این لرزش می تواند باعث حرکت موتور گردد. با این اوصاف باید در ماشین قطعه‌ای تعبیه شود تا ثابت بودن موتور خودرو را تضمین کند. از طرف دیگر نیز مانع از انتقال لرزش ها به کابین خودرو شود.

اینجاست که دسته موتور یا Engine Mount وارد عمل می شود. علائم خرابی دسته موتور به معنای تکان خوردن موتور و در نهایت بروز مشکلات جدی دیگر می باشد. دسته موتور همان قطعه ای است که باعث می‌شود تا پیشرانه خودرو در اثر تحرک بالای قطعات داخلش از جایش تکان نخورد. همچنین مانع از انتقال هر گونه لرزش موتور به شاسی ماشین می شود.

انواع دسته موتور

انواع دسته موتور

بهتر است پیش از بررسی نشانه های خرابی دسته موتور با انواع آن و وظایفش آشنا شویم. انواع دسته موتور کدامند؟ به طور کلی انواع دسته موتور در ماشین های مختلف را می توان به دو نوع زیر دسته بندی کرد:

1- دسته موتور لاستیکی

 همان طور که از نام آن مشخص است از جنس پلاستیک است. مهم ترین ویژگی این جنس انعطاف پذیری بالا همراه با قابلیت فوق العاده در جذب لرزش ها و ضربات می‌باشد و به همین دلیل دوام بالایی نیز دارد. در این قطعه دو صفحه فلزی وجود دارد که جنس آنها ممکن است آهن یا چدن باشد. در بین این دو صفحه بخش پلاستیکی دسته موتور قرار می گیرد. این دو صفحه هر کدام به یک بخش جداگانه وصل می شوند: یک صفحه به موتور و یک صفحه به بدنه (یا همان شاسی خودرو).

2- دسته موتور هیدرولیکی

اجزای تشکیل دهنده آن عبارتند از: 1- بخش سیال 2- بخش لاستیکی 3- دو لایه فنر

این سه قطعه در یک ترکیب کلی مانع از رسیدن هر گونه ضربه و ارتعاش به کابین خودرو می‌شوند. در واقع این اجزاء در یک ساختار کلی هر گونه ضربه و ارتعاش را جذب و دفع می‌کنند. از نظر قیمت نوع لاستیکی ارزان تر از نوع هیدرولیکی است و همچنین دارای ساختار ساده‌تری نیز می‌باشد.

وظایف دسته موتور

وظایف دسته موتور

یکی از مهم ترین قطعاتی که در ایجاد تعادل در خودرو نقش دارد همان دسته موتور است. در واقع خرابی دسته موتور به معنای از بین رفتن تکیه گاه در درون خودرو می‌باشد؛ زیرا در بین بدنه و موتور نقش یک نگهدارنده را برعهده دارد. به طور کلی می‌توان وظایف دسته موتور خودرو را در جملات زیر خلاصه کرد:

  • همان طور که گفته شد، قطعات داخل موتور باعث می شوند تا موتور حرکت کند و در ماشین لرزش هایی را ایجاد نماید. از این رو برای ثابت ماندن موتور خودرو از این قطعه استفاده می شود.
  • باعث می‌شود تا فشارهای وارده به بدنه خودرو به میزان قابل توجهی کاهش یابد.
  • در شتاب گیری یا ترمز گیری ممکن است که موتور ماشین دچار جابجایی شود. از این رو برای پیشگیری از این اتفاق از دسته موتور استفاده می شود.
  • ارتعاشات موتور را جذب می نماید.
  • تحمل کردن وزن موتور ماشین نیز برعهده این قطعه می باشد.
  • یکی دیگر از وظایف اصلی دسته موتور نگه داشتن گیربکس خودرو میباشد. گیربکس یکی از مهمترین بخش های خودرو میباشد که در صورت صدمه دیدن باید هزینه های زیادی برای تعمیر گیربکس اتوماتیک بپردازید.

علائم خرابی دسته موتور

نشانه خرابی دسته موتور

چرا باید علائم خرابی دسته موتور را بشناسیم؟ در صورتی که در رابطه با نشانه های خرابی دسته موتور اطلاعات کافی داشته باشید، سریع تر می‌توانید اقدام به تعویض یا تعمیر این قطعه نمایید و از بروز آسیب های دیگر و شدیدتر به ماشین و مهم تر از آن تحمیل هزینه های بیشتر در آینده پیشگیری نمایید. مهم ترین علائم خرابی دسته موتور عبارتند از:

  • لرزش شدید بدنه خودرو
  • شنیدن سر و صدای زیاد از موتور در کابین خودرو
  • شنیده شدن صدای شبیه کوبش یا ضربه
  • شنیدن صدای تق تق به طوری که احساس می شود که این صدا از شل شدن پیچ به گوش می‌رسد.
  • شنیدن سر و صدای غرش از موتور به ویژه زمانی که اقدام به گاز دادن می کنید.
  • نشت روغن موتور
  • افزایش مصرف سوخت

علائم خرابی دسته موتور گیربکس

علائم خرابی دسته موتور گیربکس اتومات ممکن است شامل موارد زیر باشد:

  1. لرزش و تکان‌های شدید: اگر خودرو هنگام روشن شدن، در حالت توقف یا در حال حرکت لرزش‌های غیرعادی داشته باشد، احتمال خرابی دسته موتور وجود دارد.
  2. صداهای غیرمعمول: صدای تق‌تق، ضربه یا کوبیدن در هنگام تغییر دنده یا حرکت خودرو می‌تواند نشان‌دهنده آسیب دسته موتور باشد.
  3. جابجایی موتور: اگر موتور به هنگام شتاب‌گیری یا تغییر دنده به‌طور غیرعادی حرکت کند، نشان‌دهنده خرابی در دسته موتور است.
  4. کاهش کنترل در شتاب‌گیری: خودرو ممکن است در زمان شتاب‌گیری به‌ درستی عمل نکند یا تغییر دنده‌ها به‌طور روان انجام نشود.

در صورت مشاهده هر کدام از این علائم، تعمیر یا تعویض دسته موتور گیربکس ضروری است.

علت (دلایل) خرابی دسته موتور

علت خرابی دسته موتور

سوال بعدی که مطرح می‌شود این است که علت خرابی دسته موتور چیست؟ به طور کلی باید بگوییم که دسته موتور جزء قطعاتی با طول عمر بالا است. به عبارت دیگر خیلی طول می کشد که این قطعه خراب شود تا بتوانید آن را تعویض کنید. با این حال در شرایط خاصی ممکن است شاهد خرابی این قطعه شوید. برخی از مهم ترین دلایل خرابی دسته موتور عبارتند از:

1- نشت کردن روغن از موتور:

 یکی از علت های خرابی این قطعه در خودرو نشت روغن از موتور می‌باشد. با نشت کردن روغن از موتور، این قطعه دچار آسیب می‌شود.

2- تصادفات شدید:

 ضربات شدید در اثر تصادفات سهمگین به ویژه از سمت جلوی ماشین ممکن است علت خرابی دسته موتور باشد.

3- فرسوده شدن دسته موتور ماشین:

 درست است که دسته موتور عمر طولانی دارد، اما به هر حال مثل سایر قطعات خودرو پس از سپری کردن عمر مفیدش ممکن است دچار فرسودگی شود. در این صورت لاستیک این قطعه ساییده می شود و حالت انعطاف پذیرش را از دست می دهد. همچنین بر روی لاستیک آن ترک های ریزی نیز به وجود می آیند.

4- شرایط رانندگی نادرست:

اگر جزء افرادی هستید که به صورت خشن رانندگی می‌کنید، مطمئن باشید که در مدت زمان کوتاهی شاهد علائم خرابی دسته موتور خودروی خود خواهید شد. برای پیشگیری از این امر در استفاده درست از کلاچ دقت کافی را به خرج بدهید؛ زیرا استفاده نادرست از این قطعه باعث می شود به دنده ها فشار بیاید و دور موتور بیش از حد بالا برود. در نتیجه دسته موتور آسیب جدی می‌بیند.

شتاب گیری و ترمزگیری ناگهانی، عدم رعایت سرعت مطمئنه در عبور از دست اندازها، تاب داشتن فلایویل و همچنین وجود هر گونه ایراد در سیستم تعلیق نیز از رایج ترین دلایل خرابی دسته موتور هستند.

روش های جلوگیری از خرابی دسته موتور

خرابی دسته موتور

پس از بررسی و ارزیابی علائم خرابی های دسته موتور بهتر است با کسب اطلاعات بیشتر در رابطه با روش های جلوگیری از خرابي آن، مانع از خرابی زودهنگام دسته موتور شویم. برخی از راهکارهای پیشگیری از خرابی آن عبارتند از:

  • رعایت شرایط رانندگی ملایم همراه با ترمزگیری آرام و اصولی مخصوصا در جاده‌های خراب
  • تعویض دسته موتور با نمونه اورجینال و با کیفیت (البته در صورت نیاز به تعویض)
  • جدی گرفتن سرویس های منظم و دوره ای در یک تعمیرگاه تخصصی و معتبر

زمان تعویض دسته موتورها چه موقع است؟

زمان تعویض دسته موتور

به طور کلی عمر مفید دسته موتورهای ماشین زیاد می‌باشد با این حال ممکن است در شرایط مختلفی که ذکر کردیم دچار خرابی یا فرسودگی شوند. دوام آنها معمولا 150000 کیلومتر می باشد.

سوالات متداول

1- دسته موتور در کجا قرار دارد؟

این قطعه بین دو قطعه دیگر زیر قاب و گیربکس قرار دارد. این قطعه را می توانید در محل تلاقی قاب با گیربکس خودرو مشاهده نمایید.

2- آیا تمام دسته موتورها یکجا باید تعویض شود؟

خیر، همه دسته موتورهای خودرو یکجا خراب نمی شوند که بخواهید همه آنها را با هم تعویض کنید. ممکن است یکی از آنها دچار خرابی شود که در این صورت باید صرفا فقط آن دسته موتور را تعویض کرد. با این حال بهتر است برای بررسی سالم بودن تمام دسته موتورها از تخصص، دانش و مهارت یک تعمیرکار خبره بهره مند شوید.

3- آیا دسته موتور فرسوده و خراب می تواند روی تعویض دنده تأثیر بگذارد؟

بله، قطعا فرسودگی و همچنین علائم خرابی دسته موتور تاثیر مستقیمی بر تعویض دنده دارند. در واقع با خراب شدن این قطعه، گیربکس ماشین نمی تواند در جای مناسب خود ثابت باقی بماند. در نتیجه این امر به ایجاد کشش در اتصال دنده و سیم کشی منجر می شود. در نهایت نیز تعویض دنده با مشکلاتی همراه خواهد شد.

Rate this {امتیازی ثبت نشده}

نظرات و سوالات خود را ثبت کنید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *