کامپیوتر گیربکس چیست و چگونه کار میکند و وظیفه آن چیست؟ علائم خرابی کامپیوتر گیربکس چیست و هزینه تعمیر و قیمت آن چقدر است؟ تا آخر این مقاله با ما همراه باشید تا به جواب تمام سوالات خودتان برسید.
کامپیوتر گیربکس یا واحد کنترل گیربکس (TCU) واحد کنترل الکترونیکی خودرو است که نحوه و زمان تعویض دنده را در خودروی اتوماتیک محاسبه می کند و در عین حال عملکرد مطلوب، مصرف سوخت و کیفیت تعویض دنده را حفظ می نماید.
واحد کنترل گیربکس قسمتی از واحد کنترل الکترونیکی (ECU) است و تمام فاکتورهای مربوط به انتقال یک وسیله نقلیه را پوشش می دهد. در واقع TCU تعویض نرم و به موقع دنده ها، مصرف سوخت و عملکرد بهینه را تضمین می کند.
آنچه در این مقاله مطالعه خواهید کرد:
کامپیوتر گیربکس ( TCU) چیست؟
کامپیوتر گیربکس (TCU) بخش مهمی از هر وسیله نقلیه اتوماتیک می باشد که عملکرد صحیح آن در کارکرد بهینه خودرو بسیار مهم است. گیربکسی که به درستی کار نکند میتواند باعث مشکلاتی از جمله افزایش مصرف سوخت، تغییرات شدید یا نامنظم در دنده و حتی خرابی کامل گیربکس شود.
به همین دلیل است که TCU بر تمام داده های دریافتی در برابر تلرانس ها و پارامترهای از پیش تعیین شده نظارت می کند. اگر این شرایط رعایت نشوند، ECU انتقال گزارش خطا را ثبت میکند و حتی برای جلوگیری از مشکلات بیشتر موجب می شود تا چراغ چک روشن شود.
وظیفه کامپیوتر گیربکس چیست؟
وظیفه کامپیوتر گیربکس کنترل نقاط و کیفیت تعویض دنده است. کامپیوتر گیربکس برای انجام این کار باید بداند که خودرو در چه دنده ای می باشد و با چه سرعتی پیش می رود.
واحد کنترل گیربکس به طور مداوم بر این داده ها نظارت می کند و نقشه های تغییر را با توجه به شرایط رانندگی تغییر می دهد.
کامپیوتر گیربکس به طور مداوم سنسورهای زیر را کنترل می کند:
- سنسور دما و فشار مایع گیربکس
- دور موتور
- موقعیت پدال دریچه گاز (یا میزان فشار دادن گاز)
- دمای مایع خنک کننده موتور
- انتخاب دنده و حالت اهرم دنده
- سرعت خودرو
- بار موتور از سنسور MAF از طریق ECU موتور
مطلب پیشنهادی: ساعت گیربکس اتوماتیک چیست؟ نشانه های خرابی آن
TCU چگونه کار می کند؟
TCU با استفاده از حسگرهای ورودی دادهها را جمعآوری می نماید و سپس آنها را با حافظه داخلی خود مقایسه میکند. سپس سیگنالی را برای مدیریت خروجی به آنچه که حافظه آن توصیه میکند ارسال خواهد کرد. همه اینها برای حفظ عملکرد بهینه انجام می شوند.
کامپیوتر گیربکس مشابه ECU از چندین سنسور برای جمع آوری داده ها استفاده می کند و سپس سیگنال ها را به قسمت های ضروری خودرو ارسال می نماید. در زیر به پورت های ورودی و خروجی یک TCU اشاره می شود.
پورت های ورودی
- سنسور سرعت خودرو (VSS):
سنسور سرعت خودرو به TCU اجازه می دهد تا با تعیین سرعت فعلی خودرو تشخیص دهد که چه زمانی تعویض دنده ضروری است. با این حال سنسور سرعت خودرو به تنهایی کافی نیست و واحد کنترل گیربکس به سنسورهای بیشتری نیاز دارد.
- سنسور سرعت چرخ (WSS):
سنسور سرعت چرخ به تعیین سرعت واقعی وسیله نقلیه کمک می کند و TCU با نسبت سنسور سرعت خودرو به سنسور سرعت چرخ می تواند تعویض دنده را به طور روان انجام دهد.
سنسور سرعت چرخ همچنین می تواند تشخیص دهد که آیا خودرو در سربالایی یا سرازیری حرکت می کند. این امر نیز به نوبه خود به TCU اطلاع می دهد که آیا تعویض دنده ضروری است یا خیر.
- سنسور موقعیت دریچه گاز (TPS):
سنسور موقعیت دریچه گاز یکی از ورودی های اصلی برای TCU است که اطلاعاتی را در مورد تغییر دنده احتمالی با توجه به بار روی موتور ارائه می دهد. تغییر بار روی موتور به آن اجازه میدهد تا تعیین کند که در شرایط فعلی نیاز به تعویض دنده وجود دارد یا خیر.
- سنسور سرعت توربین (TSS):
سنسور سرعت توربین اطلاعات مربوط به سرعت چرخش مبدل گشتاور را ارسال می کند. این سنسور به کامپیوتر گیربکس کمک می کند تا بفهمد آیا لغزش وجود دارد یا خیر. سپس مبدل گشتاور را برای جلوگیری از لغزش دیگر قفل می کند. این امر به نوبه خود به مصرف سوخت بهینه کمک می نماید.
پورت های خروجی
با داده های سنسورهای ورودی، TCU سیگنال هایی را به سنسورهای زیر ارسال می نماید.
- شیر برقی تعویض دنده:
واحد کنترل گیربکس شیر برقی تعویض دنده را کنترل می کند. به سادگی دنده ها را در صورت لزوم با توجه به سیگنال ارائه شده توسط TCU تعویض می نماید. تعویض دنده درست و به موقع به کاهش مصرف سوخت کمک می کند.
- شیر برقی کلاچ مبدل گشتاور (TCC):
مبدل گشتاور پس از قفل شدن با استفاده از شیر برقی با همان سرعت موتور می چرخد. این امر باعث کاهش مصرف سوخت می شود؛ زیرا دیگر امکان لغزش دنده وجود ندارد.
- ماژول کنترل موتور (ECM):
کامپیوتر گیربکس سیگنال هایی را به ECM می دهد تا کمی سرعت موتور را کاهش دهد تا تعویض دنده با دریچه گاز سنگین هماهنگ شود. ECM با کاهش سرعت جرقه زنی پاسخ می دهد و بنابراین زمان کافی برای TCU برای تعویض دنده فراهم می کند.
اینها برخی از سنسورهایی هستند که TCU برای اطمینان از انتقال بهینه خودرو استفاده می نماید.
مطلب پیشنهادی: اجزای گیربکس اتوماتیک چیست و وظیفه هر کدام از قطعات آن
علائم خرابی کامپیوتر گیربکس
برخی از علائم خرابی کامپیوتر گیربکس که با مشاهده آنها باید هرچه سریعتر برای برطرف کردن آنها اقدام کنید شامل:
1- روشن شدن چراغ چک موتور:
این اولین علامتی است که باید مراقب آن بود. روشن بودن چراغ چک می تواند نشان دهنده مشکلات مربوط به موتور یا سایر سیستم های خودرو و همچنین خرابی واحد کنترل گیربکس باشد.
2- روشن شدن چراغ گیربکس:
یکی دیگر از نشانه های خرابی کامپیوتر گیربکس روشن شدن چراغ گیربکس می باشد، البته بهتر است بدانید که همه خودروها این چراغ را ندارند. از دیگر دلایل روشن شدن این چراغ می توان به گرمای بیش از حد گیربکس، پایین بودن سطح روغن آن و فرسودگی اجزایش اشاره کرد.
3- تغییر نامنظم تعویض دنده:
همانطور که متوجه شدید وظیفه اصلی کامپیوتر گیربکس ارسال داده هایی برای تعویض دنده است. وقتی TCU ماشین خراب شود، ممکن است جابهجایی دنده در زمان های نادرست صورت بگیرد. به عبارت دیگر دنده خود به خود به حالت خلاص برود یا به دنده اشتباه تغییر کند.
4- خودرو در دنده گیر کند:
یک کنترلر گیربکس معیوب می تواند باعث ایجاد مشکل در تعویض نرم بین دنده ها شود. گیربکس ممکن است قفل شده و تعویض دنده ناگهانی و نرم نباشد.
5- خاموش شدن خودرو هنگام تعویض دنده:
خراب شدن TCU موجب می شود تا گیربکس نتواند دنده را تعویض کند. این امر موجب می شود تا موتور ماشین از کار بیفتد.
6- افزایش مصرف سوخت:
آسیب به کنترلر گیربکس می تواند بر عملکرد خودرو تأثیر بگذارد و مصرف سوخت را افزایش دهد. کنترلگر گیربکس مسئول انتخاب صحیح دنده بسته به شرایط رانندگی است. خرابی آن می تواند منجر به استفاده نامناسب از قدرت موتور و افزایش مصرف سوخت شود.
7- لغزش دنده:
لغزش دنده زمانی اتفاق میافتد که گیربکس ماشین در تعویض دنده به گونه ای عمل کند که انگار قادر به یافتن دنده بعدی نیست. لغزش دنده معمولاً درست پس از تعویض دنده اتفاق میافتد.
این حالت بسیار خطرناک است؛ زیرا می تواند باعث شود که ماشین ناگهان از حرکت باز بایستد یا به سمت جلو حرکت کند و خود و اطرافیانتان را به خطر بیندازد.
8- حالت اضطرار:
اگر واحد کنترل گیربکس معیوب باشد، ممکن است خودرو به حالت اضطراری برود که عملکرد گیربکس را به چند حالت محدود می کند.
با مشاهده هر کدام از علائم خرابی کامپیوتر گیربکس باید آنها را جدی بگیرید تا به سایر قسمت های خودرو صدمه نزند.
مطلب پیشنهادی: علائم خرابی خنک کن گیربکس چیست؟
کامپیوتر گیربکس در کجا قرار دارد؟
TCU در درون کابین خودرو یا در نقطه ای در نزدیکی گیربکس تعبیه می شود.
هزینه تعمیر کامپیوتر گیربکس
هزینه تعمیر کامپیوتر گیربکس متاثر از فاکتورهای مختلف است. برخی از عوامل تاثیرگذار بر هزینه تعمیر کامپیوتر گیربکس عبارتند از:
- نوع خرابی و میزان تعویض قطعات
- نوع خودرو و سال ساخت آن
- مکانیکی که تعمیر گیربکس را انجام می دهد.
قیمت کامپیوتر گیربکس اتومات
قیمت کامپیوتر گیربکس نیز با توجه به فاکتورهای متعددی متغیر است. برخی از این فاکتورها عبارتند از:
- نوع خودرو
- مدل کامپیوتر
- کشور تولیدکننده خودرو
سخن پایانی
ما در این مقاله به معرفی کامپیوتر گیربکس، وظایف و نشانه های خرابی آن پرداختیم. در واقع کامپیوتر گیربکس یکی از قطعات اصلی خودروها محسوب میشود که در صورت خرابی به قسمت های دیگر خودرو مخصوصا جعبه دنده آسیب میزند.
اگر مشکلاتی در گیربکس اتوماتیک خودروی خود احساس میکنید میتوانید با کارشناسان تک گیربکس تماس بگیرید تا شما را راهنمایی کنند.
تعمیرگاه تک گیربکس یکی از مراکز فوق تخصصی در تهران است که تعمیر کامپیوتر گیربکس اتوماتیک را بصورت حرفه ای انجام میدهد.
همچنین اگر سوال یا نظری درباره این مقاله داشتید میتوانید در بخش نظرات مطرح کنید، در اولین فرصت جوابگوی شما عزیزان خواهیم بود.
نظرات و سوالات خود را ثبت کنید