علائم خرابی گیربکس اتوماتیک یکی از سوالات پر تکرار صاحبان خودروهای اتومات است. گیربکس های اتوماتیک رانندگی راحت تری نسبت به گیربکس های دستی دارند، اما خرابی آن بسیار پرهزینه است و گاهی مخارج بسیار سنگینی به صاحبان خودرو متحمل میکند. مواردی مثل خرابی شیربرقی، خرابی ساعت گیربکس، خرابی توربین، خرابی سلکتور، خرابی چرخ دنده ها، خرابی کلاچ ها یا نشتی روغن گیربکس از مهمترین علائم خرابی گیربکس اتومات میباشد.
در این مقاله تک گیربکس به 13 مورد از رایج ترین علائم خرابی گیربکس اتوماتیک میپردازیم و علت خرابی آن را نیز توضیح خواهیم داد. با مشاهده هر کدام از این علائم بهتر است هر چه سریعتر نسبت به برطرف کردن آن اقدام کنید تا مشکلات جعبه دنده بیشتر نشود. چرا که در صورت بی توجهی برای رفع کردن آن باید هزینه های زیادی برای تعمیر گیربکس اتوماتیک پرداخت کنید.
13 نشانه رایج علائم خرابی گیربکس اتوماتیک
1- تقه زدن گیربکس:
یکی از علائم خرابی گیربکس اتومات تقه زدن گیربکس می باشد. در صورتی که در زمان حرکت ماشین، بعد از تغییر دنده از حالت پارک به وضعیت درایو لرزش یا تقه زنی را در گیربکس احساس کردید، مطمئن باشید که گیربکس اتوماتیک خودروی شما دچار مشکل شده است. در واقع در حالت عادی، زمان تعویض دنده هیچ گونه علائمی از تقه زنی را احساس نخواهید کرد. علت تقه زدن گیربکس معمولا به دلیل خرابی ساعت یا توربین گیربکس می باشد. همچنین کمبود روغن، کثیف یا نشتی روغن گیربکس هم میتواند علت تقه زدن باشد.
2- احساس بوی سوختگی:
از دیگر نشانه خرابی گیربکس اتوماتیک استشمام بوی سوختگی از داخل گیربکس است. در صورت نشتی روغن یا افت کیفیت روغن گیربکس، قطعات داخل جعبه دنده دچار اصطکاک و سایش میشوند و به خوبی نمیتواند گیربکس را خنک کند. در نتیجه دمای گیربکس بالا می رود و بوی سوختگی از داخل آن به مشام می رسد.
3- شنیدن صداهای عجیب و غریب:
فرسوده شدن قطعات متحرک در داخل گیربکس از علائم خرابی گیربکس اتومات است. در صورتی که قطعات داخل گیربکس اتومات فرسوده شوند به همدیگر ساییده خواهند شد و صداهای عجیب و غریبی را تولید خواهند کرد.
علت اصلی فرسوده شدن قطعات متحرک داخل جعبه دنده عدم توجه به سرویس های دوره ای، غلیظ یا کثیف بودن روغن گیربکس و همچنین عدم توجه به کیفیت روغن است. در صورتی که فکری به حال این صداهای غیرعادی از داخل گیربکس نکنید، سایر قطعات داخلی خودرو نیز دچار آسیب های جدی خواهند شد.
4- روغن ریزی گیربکس:
روغن ریزی گیربکس مهم ترین علائم خرابی گیربکس اتوماتیک میباشد. وجود روغن کافی و با کیفیت در سیستم گیربکس ضامن سلامت قطعات داخل جعبه دنده و روان کار کردن آنها است. در صورتی که سطح روغن پایین باشد یا کیفیت آن خوب نباشد، قطعا اجزای داخل گیربکس دچار آسیب های جدی خواهند شد. از این رو یکی از علائم خرابی گیربکس اتومات نشتی در روغن گیربکس است. با روغن ریزی گیربکس سطح روغن به شدت کاهش پیدا خواهد کرد. در نتیجه قطعات متحرک در داخل جعبه دنده دچار اصطکاک و ساییدگی خواهند شد.
علت روغن ریزی گیربکس معمولا به خاطر خرابی واشرها، صدمه دیدن پوسته گیربکس، نصب نادرست محفظه گیربکس، آببندی غیر اصولی، معیوب شدن پیچ تخلیه و خرابی کاسه نمد میباشد.
5- شنیدن صدای زوزه:
شنیدن صدای زوزه در دندۀ خلاص از دیگر نشانه های خرابی گیربکس اتوماتیک است. در واقع اگر گیربکس اتومات دچار مشکل شود، در حالت خلاص از سمت گیربکس صدا زوزه یا کوبش را متوجه خواهید شد. علت زوزه کشیدن گیربکس احتمال دارد که به دلیل خرابی شیر برقی باشد. همچنین نقص در سیستم کلاچ و توربین نیز ممکن است چنین صدایی را ایجاد کند.
6- خلاص شدن ناگهانی دنده:
خلاص شدن ناگهانی دنده از دیگر علائم خرابی گیربکس میباشد. در صورتی که گیربکس درست کار نکند، ممکن است که به صورت ناگهانی دنده را به وضعیت خلاص وارد کند. این حالت نشان دهنده نقص در جعبه دنده خودرو می باشد. خرابی شیر برقی و ساعت گیربکس ممکن است دلیل اصلی بروز این مشکل باشد.
7- روشن شدن چراغ چک:
روشن شدن چراغ گیربکس در خودروهای جدید می تواند دلایل زیادی داشته باشد. یکی از مهم ترین علائم خرابی گیربکس اتوماتیک روشن شدن چراغ هشدار است. در واقع در خودروهای جدید زمانی که ماشین دچار مشکل میگردد، چراغ چک روشن میشود.
در صورتی که چراغ چک خودرو ثابت باشد یعنی در سیستم ماشین مشکلاتی به وجود آمده است، اما این مشکلات چندان اضطراری نیستند. همچنین اگر این چراغ چشمک زن شود، یعنی باید سریعا مشکل را بیابید و آن را برطرف نمایید.
خرابی شیربرقی، معیوب بودن سنسورهای سرعت و در نتیجه داغ شدن گیربکس اتومات میتواند دلیل اصلی روشن شدن چراغ هشدار باشد.
8- عدم قدرت و شتاب همیشگی:
از دیگر نشانه های خرابی گیربکس اتومات عدم قدرت و شتاب همیشگی خودرو میباشد. در صورتی که گیربکس خودرو دچار مشکل شود، تعویض دنده به درستی صورت نخواهد گرفت و از این رو ماشین نمیتواند با قدرت و شتاب همیشگی عمل کند. در واقع در این حالت بین موتور خودرو و گیربکس عدم هماهنگی وجود خواهد داشت. داغ شدن بیش از حد گیربکس، نشتی و کمبود روغن گیربکس، غلیظ و کثیف بودن آن، تمام شدن صفحه کلاچ گیربکس اتومات از مهمترین دلایل کاهش شتاب خودرو میباشد.
9- عدم تغییر دنده:
عدم تغییر دنده یا تعویض نامنظم دنده ها، نشانه ای از علائم خرابی گیربکس می باشد. خرابی کامپیوتر گیربکس علت اصلی عدم تعویض دنده یا تعویض نامنظم دنده هاست که این امر از درگیر نشدن چرخ دنده های گیربکس ناشی میشود.
10- لرزش و لغزش دنده:
لرزش و لغزش دنده ها از دیگر علائم رایج خرابی گیربکس اتوماتیک هستند. در صورتی که ماشین با سرعت ثابت در حال حرکت باشد و تعویض دنده به صورت غیر عادی صورت بگیرد، با مشکل لرزش و لغزش دنده مواجه خواهید شد.
خرابی ساعت گیربکس، خرابی شیربرقی و سلکتور گیربکس میتواند علت بوجود آمدن این مشکل باشد.
11- دنده خلاص پر سر و صدا:
یکی دیگر از علائم خرابی گیربکس شنیدن سر و صدای زیاد از دنده در حالت خلاص است. این امر از فرسوده شدن یا خوردگی قطعات مکانیکی متحرک در داخل گیربکس یا کمبود روغن گیربکس ناشی می شود. گاهی با تعویض کردن روغن گیربکس میتوان این مشکل را برطرف کرد.
12- لرزش خودرو و بالا رفتن دور موتور:
لرزش خودرو و بالا رفتن دور موتور هنگام رانندگی، نشانه خرابی گیربکس اتومات میباشد. سطح روغن ناکافی در گیربکس به ساییده شدن قطعات داخل آن منجر می شود و اصطکاک زیادی بین آنها به وجود می آورد. این امر به لرزش در ماشین و بالا رفتن دور موتور می انجامد.
13- گاز هرز میخورد ولی حرکت نمیکند:
اگر خودرو در دنده است و گاز هرز میخورد، ولی حرکت نمی کند باید به سالم بودن گیربکس اتومات خود شک کنید. در صورتی که دنده را در حالت درایو قرار دهید، اما خودرو حرکت نکند و گاز هرز بخورد باید برای تعمیر گیربکس اقدام نمایید. این مشکل معمولا به خاطر خرابی سلکتور گیربکس اتوماتیک است که می توان با تعویض یا تنظیم آن را رفع نمود.
همه این 13 علائم خرابی گیربکس اتوماتیک نشان می دهند که باید فورا به یک مرکز معتبر تعمیر گیربکس اتوماتیک مراجعه نمایید.
کلام آخر
تقه زدن گیربکس، نشتی روغن، داغ شدن گیربکس، بالا رفتن دور موتور، روشن شدن چراغ های هشدار، خلاص شدن ناگهانی دنده، قاطی کردن دنده ها، احساس بوی سوختگی، نداشتن قدرت و شتاب همیشگی از مهمترین علائم خرابی گیربکس میباشد.
علائم خرابی گیربکس اتوماتیک را جدی بگیرید و با مشاهده کوچکترین مشکل و علائمی که در این مقاله بیان کردیم، در اولین فرصت به یک تعمیرگاه گیربکس اتوماتیک مراجعه کنید. در صورت سرسری گرفتن این مشکلات ممکن است ایرادات جزئی به مشکلات بزرگ تبدیل شوند و مجبور شوید هزینه های زیادی برای برطرف کردن آنها صرف کنید.
نظرات و سوالات خود را ثبت کنید