گیربکس تیپ ترونیک چیست و نحوه عملکرد آن؟

گیربکس تیپ ترونیک

گیربکس تیپ ترونیک برای اولین بار در خودرو پورشه معرفی شد تا نیاز به کنترل بیشتر راننده بر تعویض دنده را رفع کند. در دهه 1950 برای اولین بار گیربکس های اتوماتیک وارد بازار شدند که راننده کنترل مستقیمی بر رفتار گیربکس نداشت. از این رو پس از گذشت زمان نیاز به تسلط بر گیربکس اتوماتیک و در نتیجه ضرورت انتخاب دنده مناسب با توجه به ویژگی های مسیر رانندگی حس شد.

 اینجا بود که گیربکس تیپ ترونیک به عنوان یک راه حل نجات بخش، طراحی شد و ظهور یافت. در واقع گیربکس Tiptronic از هر دو مزایای گیربکس اتوماتیک و گیربکس دستی به نفع تجربه رانندگی ایده‌آل و انتخاب مناسب‌ترین دنده استفاده می‌کند. 

گیربکس تیپ ترونیک چیست؟

گیربکس تیپ ترونیک چیست

به زبان ساده می توان گیربکس تیپ ترونیک را به عنوان یک قابلیت الکترومکانیکی موجود در گیربکس های اتوماتیک ساده تعریف کرد. در واقع با افزوده شدن این قابلیت به گیربکس های اتوماتیک (AT) راننده بنا به شرایط مسیر و سرعت ماشین، اقدام به تعویض دنده می کند.

با این حال برخلاف گیربکس های دستی، در ماشین های مجهز به گیربکس Tiptronic کلاچ وجود ندارد. در واقع کلاچ گیری توسط خودرو به صورت اتوماتیک انجام می شود. در خودرو های مدرن مانند لاماری سری اول، حالت Tiptronic یک ویژگی برنامه ریزی شده کامپیوتری می باشد. این قابلیت به کامپیوتر گیربکس اضافه شده است.

 مقاله پیشنهادی: گیربکس CVT چیست و چگونه کار میکند؟

گیربکس تیپ ترونیک چگونه کار می کند؟

گیربکس تیپ ترونیک چگونه کار می کند

گیربکس تیپ ترونیک دارای دو حالت اتوماتیک و دستی می باشد. در حالت اتوماتیک درست مانند گیربکس‌های اتوماتیک سنتی با توجه به سرعت خودرو و شرایط مسیر و نوع رانندگی اقدام به تعویض دنده می‌کند. در این حالت تمام تغییرات دنده توسط واحد کنترل الکترونیکی صورت می گیرند. 

با این حال راننده برای کنترل بیشتر بر عملکرد خودرو می‌تواند به‌صورت دستی با دنده‌های تعبیه‌ شده در پشت فرمان اقدام به تعویض دنده کند. برای کنترل بیشتر بر شتاب و واکنش پذیری خودرو، می توان از حالت دستی تعویض دنده استفاده کرد. همچنین حالت داینامیک کلی رانندگی را افزایش داد.

 مقاله پیشنهادی: گیربکس دوکلاچه یا DCT چیست و چگونه کار میکند؟

ساختار فنی گیربکس Tiptronic

این نوع گیربکس از نوع سیستم حرکتی تسمه ای جعبه دنده می باشد. این سیستم به گونه‌ای طراحی شده است که راننده بتواند با توجه به هدایت نیرو توسط گیربکس اتوماتیک اقدام به کم و زیاد کردن دنده بکند. گیربکس Tiptronic با توجه به الگوریتم های تعریف شده برای حالت اتوماتیک می تواند ضریب دنده را تغییر بدهد.

 از آنجایی که خودروهای مجهز به جعبه دنده تیپ ترونیک دارای سیستم های کامپیوتری هستند، هنگام تعویض دنده توسط راننده هیچ گونه فشاری به آنها وارد نمی شود؛ زیرا این سیستم موجب یکپارچه شدن عملکرد تمام آپشن ها و هماهنگی بین آنها می شود.

مزایای گیربکس تیپ ترونیک چیست؟

مزایای گیربکس تیپ ترونیک
  • با این گیربکس راننده کنترل دستی کاملی بر تعویض دنده ها دارد.
  • به دلیل کنترل دستی در تغییر دنده ها توسط رانند، سرعت خودرو را می توان به خوبی در سرازیری کنترل کرد.
  •  شرایط شتاب گیری و همچنین سبقت گیری با بهبود قابل توجهی همراه خواهد بود.
  • این جعبه دنده با کاهش استهلاک سیستم ترمز و همچنین مصرف لنت همراه می باشد.
  • از دیگر مزایای مهم این گیربکس می توان به انعطاف پذیری آن اشاره کرد. تعویض دنده به صورت اتوماتیک و همچنین دستی موجب شده است تا راننده بتواند به دلخواه خود از ترکیبی از دو نوع تعویض دنده استفاده نماید.
  • تعویض دنده در خودرو های مجهز به گیربکس های Tiptronic بسیار سریع، بدون وقفه و روان صورت می گیرد. این امر باعث می شود تا تجربه رانندگی نرم تری را تجربه نمایید. همچنین هر گونه اختلال در تغییر دنده به حداقل مقدار خود می رسد.

نتیجه گیری

همه این مزایا به استفاده درست و اصولی از خودرو بستگی دارد. از این رو انجام سرویس های دوره ای گیربکس Tiptronic نزد یک مرکز تخصصی و فوق تخصصی، ضامن طول عمر بالای گیربکس و عملکرد روان و بی نقص آن است. گیربکس های اتوماتیک بدلیل حساسیت بالا نیاز به مراقبت بیشتری دارند، چرا که در صورت خرابی هزینه های زیادی باید برای تعمیرات گیربکس اتوماتیک پرداخت کنید.

تعویض روغن گیربکس در مدت زمان تعیین شده توسط سازنده، بررسی شرایط قطعات داخل گیربکس، عیب یابی های زودهنگام و غیره همگی از خدمات یک مرکز پیشرفتۀ تعمیرات انواع گیربکس های اتوماتیک می باشند.

تعمیرگاه تک گیربکس مرکز تخصصی و فوق تخصصی تعمیر گیربکس های اتوماتیک و مجهز به دستگاه ها و تجهیزات پیشرفته برای عیب یابی ایرادات گیربکس، تعمیر تخصصی با گارانتی پس از فروش، تعویض قطعات با محصولات اورجینال همراه با کادری مجرب و آموزش دیده می باشد.

Rate this {امتیازی ثبت نشده}

نظرات و سوالات خود را ثبت کنید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *