گیربکس دوکلاچه (گیربکس DCT) یکی از پرطرفدارترین گیربکس های اتوماتیک در دنیا میباشد. مزایای گیربکس های DCT نسبت به یک گیربکس اتوماتیک سنتی موجب شده اند تا سازندگان خودرو در تلاش برای بهینه سازی بیشتر مصرف سوخت و عملکرد پیشرانه بیش از پیش به آن علاقه مند شوند.
گیربکس دو کلاچه نوع جدیدی از انواع گیربکس ها می باشد که در سال های اخیر محبوبیت زیادی را پیدا کرده است. گیربکس DCT تعویض سریعتر دنده، راندمان سوخت بهبود یافته و تجربه رانندگی اسپرتتر را ارائه میدهد.
در این مقاله تک گیربکس به توضیح کامل گیربکس دوکلاچه میپردازیم و همچنین نحوه عملکرد، مزایا، معایب و تفاوت گیربکس دو کلاچه تر و خشک را خواهیم گفت.
قبل از مطالعه مقاله پیشنهاد میکنیم ویدیو گیربکس DCT چیست را مشاهده کنید.
آنچه در این مقاله تک گیربکس مطالعه میکنید:
گیربکس دوکلاچه یا DCT چیست؟
همانطور که از نام «گیربکس کلاچ دوگانه یا گیربکس دوکلاچه» پیدا است، این نوع گیربکس ها دارای دو مجموعه کلاچ می باشد. همچنین دارای دو شفت ورودی است – یکی در داخل دیگری. کلاچ ها روی شفت های جداگانه سوار می شوند و برای درگیر شدن و جدا کردن شفت ها به صورت کاملا جداگانه به کار می روند. این گیربکس به گونه ای طراحی شده است که می تواند مزایای گیربکس های دستی و اتوماتیک را در اختیار راننده قرار دهد.
گیربکس های DCT از یک سری دریچههای هیدرولیک کنترل شده توسط کامپیوتر برای درگیر شدن و جدا کردن کلاچها استفاده می نماید که امکان تعویض نرمتر و سریعتر دنده را فراهم میکند. هنگامی که یک کلاچ درگیر است، دیگری جدا می شود و بدون وقفه در انتقال نیرو، امکان تعویض بدون درز بین دنده ها را فراهم می نماید.
تعمیر گیربکس دابل کلاچ به صورت تخصصی توسط تعمیرکاران حرفه ای و آموزش دیده در تعمیرگاه تک گیربکس با گارانتی کتبی انجام میشود.
تاریخچه گیربکس دو کلاچه
تاریخچه گیربکس های دو کلاچه به جنگ جهانی اول برمی گردد. آدولف کگرس مهندس فرانسوی را می توان ابداع کننده گیربکس DCT معرفی کرد. او در تلاش برای خودکارسازی دنده های وسایل نقلیه، ایدۀ گیربکس دوکلاچه را مطرح نمود، اما با آغاز جنگ جهانی دوم نتوانست ایده اش را عملی کند.
در حقیقت در دهه 1980 در راستای ارتقاء عملکرد خودروها برای مسابقات اتومبیل رانی ایدۀ گیربکس dct عملی شد. پورشه توانست در دهه 1980 برای ارتقاء عملکرد خودروهای مختص مسابقه از فناوری گیربکس دو کلاچه استفاده کند. از این جا بود که گیربکس های DCT به مهم ترین تجهیزات اتومبیل های خیابانی پورشه تبدیل شدند.
مقاله پیشنهادی: گیربکس نیمه اتوماتیک چیست و چگونه کار میکند؟
نحوه عملکرد گیربکس دوکلاچه
گیربکس های DCT در اصل دو گیربکس دستی هستند که پشت سر هم کار می کنند. یکی از گیربکس ها شامل چرخ دنده های زوج و دیگری شامل چرخ دنده های فرد است. برای مثال در حالی که در دنده اول شتاب می گیرید، کامپیوتر دنده دوم را در گیربکس دیگر انتخاب می کند.
با فرا رسیدن زمان تعویض دنده، کلاچی که دنده های زوج را کنترل می کند جدا خواهد شد. سپس کلاچی که دنده های فرد را کنترل می نماید وارد عمل می شود. تعویض دندهها در گیربکس های DCT روان تر صورت می گیرد. از طرف دیگر اتلاف وقت در تغییر دنده ها کمتر می باشد.
مقاله پیشنهادی: گیربکس cvt چیست و چگونه کار میکند؟
انواع گیربکس DCT
به طور کلی دو نوع گیربکس dct وجود دارد که تفاوت آن ها فقط بر اساس نوع عملکرد کلاچ ها و طراحی آن ها میباشد.
گیربکس دو کلاچه خشک چیست؟
گیربکس دو کلاچه خشک با استفاده از اصطکاک عمل می کند. از این رو در این نوع از کلاچ خبری از روغن کاری نیست. در نتیجه میزان اتلاف انرژی ناشی از روغن به صفر خواهد رسید. گیربکس دوکلاچه خشک به دلیل مصرف سوخت کمتر برای سرعت های پایین ایده آل می باشد.
مهم ترین عیب این گیربکس این است که برای سرعت های بالا مناسب نمی باشد؛ زیرا به دلیل عدم روغن کاری موجب داغ شدن گیربکس خواهد شد.
گیربکس دو کلاچه تر چیست؟
گیربکس دو کلاچه تر روی طرح چند صفحه ای کار می کند و از منبع روغن برای حفظ روغن کاری و خنک نگه داشتن قطعات متحرک استفاده می نماید. این نوع کلاچ در خودروهایی که سطوح بالایی از گشتاور را تولید میکنند، مورد استفاده قرار میگیرد، جایی که وجود یک خنککننده مایع میتواند از افزایش بالقوه و فاجعهبار دما جلوگیری کند.
از این رو استفاده از کلاچ تر در هر خودرویی که بیش از 250 پوند فوت گشتاور تولید می کند کاملاً استاندارد می باشد. در غیر این صورت، گرمای بیش از حد ممکن است باعث ساییدگی و پارگی اضافی در گیربکس شود.
مقاله پیشنهادی: انواع گیربکس اتوماتیک چیست و نحوه عملکرد آنها؟
مزایای گیربکس DCT
1) شتاب سریعتر:
بسیاری از افرادی که با خودروهای دوکلاچه رانندگی کردهاند می گویند که عاشق شتاب گرفتن خودرو هستند. با جعبه دنده دوکلاچه میتوانید تنها در چند میلیثانیه دندهها را تعویض نمایید و تجربهای از شتاب پویا و روان را ایجاد کنید.
2) شوک ناشی از تعویض دنده:
هم خودروهای گیربکس دستی و هم خودروهای گیربکس اتوماتیک معمولی اغلب با هر بار تعویض دنده در ماشین تکان ایجاد می کنند، به خصوص اگر ماشین شتاب زیادی داشته باشد. این حالت شوک ناشی از تعویض دنده نامیده می شود و می تواند بسیار آزاردهنده باشد.
خوشبختانه خودروهای دوکلاچه شوک ناشی از تعویض دنده را ندارند. تغییرات دنده در گیربکس ها به سختی محسوس هستند.
3) بهینه سازی مصرف سوخت:
هنگامی که انرژی از موتور به گیربکس جریان می یابد، هیچ گونه وقفه ای وجود نخواهد داشت. به همین دلیل در جعبه دنده DCT مصرف سوخت خودرو تا حد زیادی بهبود می یابد.
4) بدون پدال کلاچ:
در گیربکسهای اتوماتیک دوکلاچه نیازی نیست نگران کار کردن با پدال کلاچ باشید.
5) تعمیر و نگهداری کاهش یافته:
گیربکس DCT نسبت به گیربکس های اتوماتیک سنتی به تعمیر و نگهداری کمتری نیاز دارد؛ زیرا گیربکس دو کلاچه قطعات متحرک کمتری دارد و نیازی به مبدل گشتاور ندارد.
تعمیر گیربکس اتوماتیک از جمله گیربکس های اتومات DCT بصورت تخصصی و حرفه ای در تعمیرگاه تک گیربکس با گارانتی کتبی انجام میشود.
معایب گیربکس DCT
این نوع گیربکس ها قطعاً بی نقص نیستند. در اینجا به دو مورد مهم از معایب گیربکس دوکلاچه اشاره خواهیم کرد.
1) هزینه خودرو بالاتر:
شما نمی توانید انتظار داشته باشید که یک وسیله نقلیه دوکلاچه را با قیمتی برابر با یک خودروی معمولی پیدا کنید. تولید این خودروها در خط مونتاژ هزینه بسیار بیشتری برای تولیدکنندگان به همراه دارد. این امر باعث می شود تا خودروی نهایی برای مصرف کنندگان بسیار گران تر باشد.
2) هزینه نگهداری و تعمیر:
گیربکس های DCT یک فناوری جدیدتر است که طراحی پیچیده تر و هزینه های تولید بالاتر آن می توانند تولید و تعمیر آن را گران تر کنند. از طرف دیگر همه تعمیرگاه های خودرو نمی توانند این کار را انجام دهند.
تعمیرگاه تک گیربکس با بیش از 20 سال سابقه پیشرو در حوزه تعمیر تخصصی و حرفه ای انواع گیربکس های اتوماتیک در تهران است.
گیربکس دو کلاچه تر بهتر است یا دو کلاچه خشک؟
هر دو گیربکس با هدف خاصی طراحی و تولید می شوند تا بتوانند نیازهای منحصر به فردی را پاسخگو باشند. با توجه به مطالب بالا در انتقال گشتاور پایین باید از گیربکس DCT خشک و در انتقال گشتاور بالا از نوع تر استفاده نمود.
تفاوت گیربکس دوکلاچه و گیربکس دستی چیست؟
بر خلاف گیربکس دستی، گیربکس دوکلاچه پدال کلاچ ندارد. از طرف دیگر تعویض دنده در DCT سریع تر انجام می شود. از این رو تجربه رانندگی آن بسیار لذت بخش تر می باشد.
تفاوت گیربکس دو کلاچه با گیربکس اتوماتیک چیست؟
گیربکس های دو کلاچه مزایای زیادی نسبت به گیربکس های اتوماتیک سنتی دارد از جمله بهبود بهره وری سوخت، تعویض سریع تر و روان تر دنده و طول عمر بیشتر.
با این حال جعبه دنده های DCT پیچیدهتر و گرانتر می باشد و ممکن است منجر به رانندگی با سرعت پایین و گرمای بیش از حد شود. برای حفظ طول عمر و عملکرد جعبه دنده DCT رعایت نکات نگهداری منظم از جمله تعویض مایعات، اجتناب از رانندگی تهاجمی و بازرسی دوره ای بسیار مهم است.
نظرات و سوالات خود را ثبت کنید