گیربکس نیمه اتوماتیک چیست؟
گیربکس نیمه اتوماتیک ترکیبی از گیربکس دستی و اتوماتیک است. اکثر خودروهای نیمه اتوماتیک پدال کلاچ ندارند؛ زیرا کلاچ از راه دور کنترل می شود.
در خودروهای نیمه اتومات این امکان را خواهید داشت که به راحتی دنده را بین کنترل های دستی و اتوماتیک جابهجا نمایید. به عبارت دیگر می توانید مانند ماشین های تمام اتوماتیک بدون نیاز به تعویض دندۀ دستی با یک ماشین نیمه اتوماتیک رانندگی کنید و در حین حال کنترل دستی را نیز در دست بگیرید.
گیربکس نیمه اتوماتیک چگونه کار می کند؟
همان طور که گفته شد، گیربکس های نیمه اتوماتیک بدون پدال کلاچ هستند. این امر رانندگی آنها را آسان می کند و به این معنی است که می توانید نحوه کنترل دنده ها را انتخاب کنید؛ زیرا مجموعه ای از گزینه های دستی و اتوماتیک را در اختیارتان قرار می دهند.
در ماشین های نیمه اتوماتیک به جای کابل ها و لولههایی که از گیربکس به سمت راننده حرکت میکنند تا بر تعویض دنده تأثیر بگذارند، محرکها و رایانهها این کار را انجام می دهند.
در خودرویی که دارای گیربکس نیمه اتومات است میتوانید برای تعویض دنده روی دسته دنده فشار دهید یا از پدالهای فرمان استفاده کنید تا با فشار دادن دکمههای «+» یا «–» دنده را زیاد یا کم نمایید.
در این حالت موتور انرژی جنبشی تولید میکند که به چرخش چرخ ها کمک می نماید. نسبتهای دندهای که به دقت تنظیم شدهاند، سرعت ماشین یا سرعت چرخش چرخها را کنترل میکنند. کلاچ اتوماتیک به یک موتور هیدرولیک – جایگزینی برای پدال کلاچ – متصل می شود و در حالت اتوماتیک دنده را برای شما عوض می کند.
اگر کنترل دستی را در دست بگیرید، رایانه از طریق پدال مربوطه به شما میگوید که چه زمانی دنده را کم یا زیاد کنید. در گیربکس نیمه اتوماتیک کامپیوتر همیشه عملکرد کلاچ را کنترل می کند، به این معنی که لازم نیست نگران همگام سازی آن باشید.
مطلب پیشنهادی: گیربکس CVT چیست و چگونه کار میکند؟
آشنایی بیشتر با دنده خودروهای نیمه اتوماتیک
برخلاف گیربکس اتوماتیک که دارای چهار تنظیم (پارک (P)، درایو (D)، دنده عقب (R) و خلاص (N) است، گیربکس نیمه اتوماتیک حروف P، R، N، D & M یا A، N، R & M را نشان می دهد.
- P = پارک:
به عنوان یک ترمز دستی عمل می کند. این گزینه گیربکس را قفل می کند و از حرکت خودرو جلوگیری می نماید. هر زمان که از ماشین پیاده شدید، باید حالت پارک را فعال نمایید.
- R = دنده عقب:
اگر می خواهید ماشین به عقب برگردد، باید دنده عقب را انتخاب کنید. به هیچ دلیل دیگری نباید خودرو را بر روی دنده عقب قرار دهید.
- N =خلاص:
حالتی است که باید از آن برای توقف خودرو برای مدت کوتاهی استفاده کنید، به عنوان مثال در هنگام انتظار در چراغ راهنمایی. اگر خودروی نیمه اتوماتیک شما دارای ترمز دستی است، باید آن را همزمان درگیر کنید. حتی اگر خلاص را انتخاب کرده باشید، اگر پای خود را از روی ترمز بردارید، خودرو همچنان به تدریج به سمت جلو حرکت خواهد کرد. به هیچ دلیل دیگری نباید خودرو را در حالت خلاص قرار دهید.
- M = دستی:
در این حالت به صورت دستی دنده را تعویض خواهید کرد. گیربکس نیمه اتومات در این حالت فقط کلاچ را خودکار می کند.
- D = درایو:
وقتی می خواهید حرکت کنید، باید ماشین خود را در حالت رانندگی قرار دهید، در غیر این صورت کامپیوتر نمی تواند دنده را برای شما عوض کند.
- A = خودکار: دقیقاً مانند درایو (D) عمل خواهد کرد.
مقاله پیشنهادی: گیربکس AMT چیست و چگونه کار میکند؟
انواع گیربکس نیمه اتوماتیک
از انواع گیربکس های نیمه اتوماتیک می توان به دو دسته زیر اشاره کرد:
صفحه خشک:
اوج گشتاور انتقال در این نوع از گیربکس نیمه اتوماتیک 250 نیوتن متر می باشد. از این رو تا حدودی می تواند به بهینه سازی مصرف سوخت خودرو کمک نماید. از گیربکس نیمه اتومات صفحه خشک در خودروهایی استفاده می کنند که برای محیط های شهری تولید می شوند.
صفحه خیس:
اوج گشتاور انتقال در این نوع از گیربکس نیمه اتوماتیک بالاتر از 350 نیوتن متر می باشد. از این رو از این نوع گیربکس در خودروهای قدرتمند استفاده می کنند. از مهم ترین مزایای این نوع از گیربکس های نیمه اتومات می توان به کاهش اصطکاک، کاهش اتلاف انرژی حرارتی و همچنین افزایش دما اشاره کرد.
مقاله پیشنهادی: گیربکس dct چیست و چگونه کار میکند؟
تفاوت گیربکس نیمه اتوماتیک و اتوماتیک چیست؟
از آنجایی که یک گیربکس نیمه اتوماتیک امکان تعویض دستی دنده ها را به شما می دهد، می تواند به کنترل بیشتر خودرو و رانندگی نرم تر کمک کند. ولی در حالت تمام اتومات ماشین خودش بصورت خودکار دنده را عوض می کند و راننده هیچ دخالتی نمیتواند داشته باشد.
گیربکس های نیمه اتوماتیک نسبت به گیربکس های تمام اتومات مصرف سوخت بیشتری دارند. بسیاری از خودروهای مدرن از گیربکس های اتوماتیک الکترونیکی برای تعویض دنده استفاده می کنند. در این گیربکس ها کامپیوتر تعویض دنده را انجام می دهد.
با این حال انتقاد رایج از خودروهای اتوماتیک این است که تعویض دنده می تواند ناگهانی یا بی اثر باشد. رایانه نسبتهای دنده را تنظیم می کند و دقیقاً میداند چه زمانی باید دنده را کم یا زیاد کند.
اگر خودروی نیمه اتوماتیک دارید، میتوانید آن را به حالت دستی تغییر دهید تا رانندگی در دورهای کم یا سرعت پایین آسانتر شود. بسیاری از خودروهای اسپرت و ابرخودروهای سطح بالا دارای دنده نیمه اتوماتیک هستند که از نظر کنترل و دقت بیشتر به نفع راننده می باشند.
وقتی این کنترل و لذت را با صرفه جویی بالقوه سوخت ترکیب می کنید، به راحتی می توانید متوجه شوید که چرا بسیاری از رانندگان گیربکس دستی را کنار گذاشته اند.
در اصل یک گیربکس نیمه اتوماتیک انعطاف پذیری بیشتری نسبت به یک ماشین اتوماتیک به شما می دهد، در حالی که همان سهولت و راحتی ماشین های اتومات را حفظ می کند.
مطلب پیشنهادی: انواع گیربکس اتوماتیک چیست و نحوه عملکرد آنها
مزایای گیربکس نیمه اتومات
- یکی از مزایای اصلی گیربکس نیمه اتوماتیک این است که بهره وری بهتر سوخت را تسهیل می کند (درست مانند گیربکس دستی). همچنین استفاده از آن به راحتی گیربکس خودکار است.
- تعویض دنده در این نوع از گیربکس ها تجربه رانندگی نرم تری را فراهم می کند.
- برخی از رانندگان جدید که تجربه زیادی در رانندگی با گیربکس دستی ندارند، بهتر است برای یادگیری ابتدا یک وسیله نقلیه نیمه اتوماتیک را انتخاب کنند. این امر به راننده کمک می کند تا بدون نگرانی از تنظیم کلاچ زمان مناسب برای تعویض دنده را تشخیص دهد.
معایب گیربکس نیمه اتوماتیک
- از آنجایی که قطعات الکترونیکی تشکیل دهنده گیربکس نیمه اتومات پیچیده هستند، هزینه تعمیر خودروهای مجهز به این نوع از گیربکس ها افزایش می یابد.
- هزینه تعمیر گیربکس نیمه اتوماتیک بالاست و احتمالاً حتی از هزینه تعویض گیربکس جدید نیز بیشتر است.
- این نوع گیربکس ها دوام کمتری دارند و سریعتر از گیربکس های دستی خراب می شوند.
- علاوه بر این، وسایل نقلیه مجهز به گیربکس نیمه اتوماتیک زیاد نیستند، بنابراین یافتن محصولات مطابق با نیازهای رانندگان ممکن است دشوار باشد.
انواع خودروهای نیمه اتوماتیک
برخی از خودروهای نیمه اتومات موجود در بازار
سالن ها (Saloons)
- فولکس واگن پاسات، مرسدس بنز کلاس E، ولوو S90، آلفارومئو جولیا، BMW سری 3
Estate ها
- Peugeot 2008 SUV،BMW X1،Peugeot 3008 SUV، Audi A6، SEAT Leon Sport Tourer
هاچ بک ها
- فورد فیستا، پژو 208، واکسهال آسترا، هیوندای i10، فیات 500
4X4
- هیوندای توسان، فورد کوگا، ولوو XC60، اشکودا کاروک، میتسوبیشی، اوتلندر
آیا ماشین نیمه اتوماتیک بخریم؟
اگر به دنبال وسیله نقلیه ای با سهولت و راحتی خودکار و همچنین روان بودن تعویض دستی دنده ها هستید، یک خودروی نیمه اتوماتیک می تواند برای شما مناسب باشد.
ناگفته نماند که یک ماشین نیمه اتومات می تواند هنگام رانندگی در برف و یخ یا در هنگام رانندگی در سربالایی کنترل بیشتری را به شما بدهد.
سخن پایانی
خودروهای نیمه اتومات ترکیبی از گیربکس های اتوماتیک و دستی هستند. صاحبان این خودرو میتواند حالت دنده را هم به صورت دستی تعویض کنند و هم در حالت خودکار قرار دهند. این نوع گیربکس ها حالت انعطاف پذیری بیشتری نسبت به گیربکس های تمام اتومات دارند.
به دلیل پیچیدگی و کمبود قطعات گیربکس نیمه اتوماتیک هزینه تعمیر و نگهداری آنها بسیار بالاست و در صورت خرابی حتما باید به یک تعمیرگاه گیربکس اتوماتیک مراجعه کنید. تعمیرگاه تک گیربکس با استفاده از بهترین و مجهزترین امکانات و همچنین تعمیرکاران حرفه ای، تعمیر انواع گیربکس های نیمه اتوماتیک را به صورت تخصصی انجام میدهند.
نظرات و سوالات خود را ثبت کنید